WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR EEN DUURZAME KOERIER?

WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR EEN DUURZAME KOERIER?

Als je de keuze hebt tussen een traditionele koerier of een duurzame koerier. Waar kies je dan voor?

Dat heeft alles te maken met de afwegingen die je voor je zelf maakt en ook waar je bedrijf voor staat.

Welke afwegingen maak je?

Staat je bedrijf voor duurzaamheid, ook op het gebied van het verminderen van CO2-uitstoot  en milieuvervuiling of moet het pakketje gewoon snel geleverd worden, maakt niet uit hoe? Of misschien wil je wel veranderen, ondernemen met meer aandacht voor het klimaat en milieu. En wellicht ben je daar al mee bezig maar lukt het niet helemaal om bepaalde  processen zoals het transportproces te vergroenen. 

Duurzaam, groen, circulair en MVO ondernemen is slim ondernemen. Dàt maakt jouw bedrijf toekomstbestendig. 

Een simpele stap richting duurzamer ondernemen is bijvoorbeeld om bij het versturen van een zending te kiezen voor een duurzame koerier. Óók als er veel haast bij is. Het mes snijdt hier namelijk aan 2 kanten. Je laat zien dat je duurzaamheid, klimaat en milieu belangrijk vindt, dat is goed voor je imago, goed voor het milieu en klimaat én je bedrijf is gelijk een stuk groener geworden.

De diensten tov de traditionele koeriersdiensten zijn niet anders, behalve dan dat het veel beter voor iedereen is want ze zijn emissieloos, schoner, groener en beter voor het klimaat en het milieu. De kosten zijn niet hoger dan die van traditionele koeriersdiensten en het imago wordt groener (vinden klanten belangrijk), om maar een paar voordelen te noemen.

Dus ook die spoedzending wordt op tijd en milieubewust afgeleverd door een duurzame koerier.

Auto’s van traditionele koeriers lopen op fossiele brandstof.

Wat is eigenlijk het probleem bij het gebruik van brandstof-auto’s?

Als je bedenkt dat de uitstoot van giftige uitlaatgassen van al die koeriersbusjes/-auto’s enorm is en bijdraagt aan de vele doden die dit tot gevolg heeft dan zou je je toch 2 keer bedenken.

En wat betreft het klimaat; door de tonnen CO2-uitstoot draagt het bij aan de opwarming van de aarde.

Enkele feiten en weetjes:

Wist u dat de bezorgdiensten een relatief hoge belasting voor het milieu zijn, zo blijkt uit cijfers. Zo kost een gemiddeld pakket al 0,63kg CO2, terwijl een groot pakket al snel 2,8kg CO2 kost.

en

Wist u dat ondanks de moderne roetfilters, het gebruik van een diesel auto de kans op long- en blaaskanker met 40 procent vergroot? In het roet van een dieselmotor zit ongeveer 480 verschillende chemische stoffen. Hiervan is aangetoond dat er minimaal 40 schadelijk zijn voor ons lichaam.

en

Wist u dat, volgens het CBS: Het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark in één jaar tijd met ruim 3 procent is gegroeid naar 1,1 miljoen voertuigen op 1 januari 2019. Hiervan vormen bestelauto’s met ruim 900 duizend voertuigen de grootste groep (81 procent). Ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal bestelauto’s, net als het jaar daarvoor, met 3,6 procent toe.

Op weg naar een nul-emissie samenleving.

Met het bovenstaande wil ik aantonen waarom het belangrijk is om zsm over te schakelen van bestelbusjes(-auto’s) die op brandstof lopen naar bestelbusjes(-auto’s) die elektrisch worden voortbewogen.

Als er geen koeriersbedrijven met elektrische bestelbusjes beschikbaar zijn maak dan zoveel mogelijk gebruik van koeriers met een elektrische personenwagen, waar het kan. 

Binnen dertig jaar moeten we naar een nul-emissie samenleving om de ergste klimaatverandering proberen te keren. Ik schrijf hier “proberen” te keren omdat al bijna alles erop wijst dat het “point of no-return” al gepasseerd is.

We kunnen de opwarming van de aarde alleen nog maar minder erg maken, helemaal tegenhouden lukt al niet meer.

Wat is een duurzame koerier eigenlijk?

Als je kiest voor een “duurzame” koerier waar kies je dan uiteindelijk voor?

Een duurzame koerier is een koerier die naast het traditionele koerierswerk zoals het leveren van pakketten op een veilige en tijdige manier ook oog heeft voor zijn omgeving mbt het welzijn van mens en planeet.

Concreet houdt dit in dat hij/zij zorgt voor een veilige werkomgeving, betrokken is bij bijv. mensen die verder van de arbeidsmarkt staan, oog heeft voor de circulaire economie en het klimaat en het milieu. Kortom, maatschappelijk gezien zijn verantwoording neemt. MVO,dus.

Wanneer je het hebt over een duurzame koerier dan zal het duurzame meestal zitten in de manier waarop de pakketten vervoerd worden.

Bijvoorbeeld met een fiets of bakfiets of voer- of vaartuigen die elektrisch worden voortbewogen. Ook het efficiënt beladen van de auto’s helpt om het koerierswerk op een duurzamere manier uit te voeren. Slimme ICT kan daarbij ook goed helpen.

Vervuilde lucht

Wat mij persoonlijk het meest aangrijpt is de vervuilde lucht die iedereen op straat steeds weer moet inademen als er een plof-auto/vrachtwagen of brommer voorbij rijdt.

Daarbij vind ik dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan. Als het niet voor ons zelf is dan toch zeker wel voor onze kinderen, de volgende generatie.

Is het elektrische vervoeren van pakketten dan de oplossing?

Ja, absoluut! Keer op keer wijzen studies uit dat een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een auto met verbrandingsmotor. Daarbij rekening houdend met de batterij-productie en het energieverbruik gedurende de gehele levensduur van het voertuig. Een studie uitgevoerd door de TU Eindhoven (bron Electrive.com) bewijst dat.

Ik denk altijd “alle kleine beetjes helpen”

Mede daarom ben ik begonnen met een zzp-koeriersbedrijf met een elektrische personenauto. Geen bestelbus want die zijn nog in ontwikkeling. Eind dit jaar en begin volgend jaar komen er  interessante modellen van de grote merken op de markt. Het rijbereik is zeer interessant te noemen. Meer dan 300 km is een goed begin, zeker voor die koeriers die door het hele land moeten rijden. Maar bereik alleen is niet voldoende. Interessanter is wat het verbruik van die busjes zal zijn en of ze echt snel kunnen opladen.

Daarom heb ik besloten om gebruik te maken van het beste alternatief dat nu voorhanden is. Een 2e hands Tesla Model S die dienst gedaan heeft als taxi. Deze heeft een groot bereik, laag verbruik, mogelijkheid tot snelladen bij Tesla Superchargers tot gewoon laden bij publieke laders en thuisladers en er kan echt veel meegenomen worden. 

Waarom wachten als er nu al goede 2e hands elektrische auto’s zijn met een grote laadruimte en groot bereik?


Hoe zijn die duurzame koeriers te vinden?

Dat is gelukkig niet al te ingewikkeld.

Door te googlen op “duurzame koerier” kunt u ze vinden.

Ik hoop u zo een beetje wegwijs te hebben gemaakt hoe u eenvoudig een deel van uw bedrijfsprocessen kunt vergroenen.

Sluit u ook aan bij de “vergroeners” en maak gebruik van duurzame koeriers!

Oproep aan bezitters van een elektrische auto:

Heeft u tijd en vind u het leuk om een om zo nu en dan een mooie rit door Nederland te maken of wat verder en wat te verdienen met het vervoeren van een pakketje met uw elektrische auto, neem dan eens contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights